Alway’s changing

Hi all,

lees hieronder een intervieuw met Karin Vriese, hoofd instore Communicatie van de Bijjenkorf, een altijd veranderend bedrijf: up-cycling!

Hertengeweien & ledverlichting

Jouw baan moet geweldig zijn!

Ja, dit is wel een van de leukste banen ter wereld. Ik ben eindverantwoordelijke voor alle etalages, het winkelbeeld, de displays en events in de Bijenkorf. Wat wij noemen de hele “Instore Communicatie” naar onze klant, de beleving. Soms komen we dingen op straat tegen die we zouden willen vertalen naar een concept voor de Bijenkorf. Het is voor een deel styling en voor een deel ook puur organisatie. Het stylingbureau onderzoekt de markt en komt met styling thema’s die echt belangrijk zijn voor de Bijenkorf, waar we op in moeten haken. Wij maken dan de vertaling naar Instore styling. We zetten de abstracte thema’s om in decor en evenementen.

 

Inspirerend bedrijf

Ik ben helemaal onderaan de ladder begonnen! Ik heb het Nimeto gedaan in Utrecht en toen een paar jaar freelance werk gedaan voor een klein reclameburo waar ik o.a. etalages, logo’s en advertenties heb ontworpen. Na die periode ben ik begonnen als etaleur in de Bijenkorf in Amsterdam. Tijdens mijn opleiding had ik al stage gelopen bij de Bijenkorf en dat was me heel goed bevallen. En nog steeds vind ik het een heel inspirerend bedrijf. Na een aantal jaren vertrok de filiaalstylist en kon ik hem opvolgen. In die functie stuur je etaleurs aan in het filiaal. Je vertaalt de centrale concepten naar filiaalniveau en bewaakt de “rode draad”.

Vervolgens ben ik overgestapt naar filiaal Arnhem als manager van de etalageafdeling. Deze functie had meer met organisatie te maken , maar omdat er in Arnhem géén stylist was had ik een soort dubbelfunctie. Heel veel geleerd maar kwam er wel achter dat ik de connectie met styling nodig had. Toen kwam er nieuwe functie: Coördinator Instore Styling op ons centrale hoofdkantoor. Deze functie was geknipt voor mij aangezien ik hier mijn styling én management kwaliteiten in kwijt kon. Ik ging nu decor ontwerpen, maar ook alle stylisten uit de filialen aansturen. Toen mijn toenmalige leidinggevende Ad van Dongen met pensioen ging, kon ik hem opvolgen en werd Hoofd Instore Communicatie. In deze functie werk ik heel nauw samen met Ronny de Vylder de nieuwe Coördinator Instore Styling. Zo hoef ik het

stylingwerk niet helemaal los te laten. Ik moet het nu alleen breder vertalen naar een compleet winkelbeeld en events en dat is ontzettend leuk door de diversiteit.

In deze functie krijg ik nu dingen voor elkaar waarvan ik vroeger niet had durven dromen. Daarnaast kom je in aanraking met interessante en inspirerende mensen.

Met onze events en etalages komen ook steeds meer in de pers. Dat is geweldig. Zoals bij onze samenwerking met het Nationaal Ballet en de film ‘Alles is Liefde’. Daarmee stonden we gewoon op de voorpagina’s van de kranten. Daarnaast willen ook heel veel mensen ons decor kopen, een teken dat wij het goed doen, toch?

 

 

Het lijkt me nogal een organisatie!

Dat klopt ja. Daarom heb ik heel veel mapjes! En ik heb een goed geheugen. Ik probeer ‘s avonds thuis alvast mijn mail te lezen of uit te draaien zodat ‘s ochtends mijn inbox niet zo vol zit en ik de dag “opgeruimd’ kan beginnen. Ik vind het wel jammer dat mensen tegenwoordig steeds meer mails sturen en minder direct contact zoeken.

 

Extra dimensie

Ik denk dat er wel een bepaalde ontwikkeling gaande is. Zo was ik was laatst in Düsseldorf op één van de grootste beurzen van de wereld voor winkelinrichting en decor. Daar viel het me op dat er veel gekopieerd wordt, veel gerenommeerde merken blijven daardoor ook weg van de beurs en hebben een showroom buiten de beurs. Op de beurs zelf was weinig decor te vinden, waarschijnlijk omdat steeds meer bedrijven gaan werken met custome-made materiaal. Veel stands waren gericht op winkelmeubilair en er waren héél véél stands met verlichting. LED en computergestuurde verlichting is echt booming. Bij de Bijenkorf  werken we nooit met kant en klaar materiaal, we ontwikkelen alles zelf om onze uniciteit te bewaren.

Binnen de Bijenkorf vind ik dat we steeds mooiere winkels krijgen. Strak qua architectuur, mooie premium merken. De inrichting word ook minimalistischer. Niet elke hoek word meer volgebouwd met decor. Ronny en ik zijn druk bezig om een andere visie daarin neer te zetten, maar we moeten door een soort barrière heen. We willen ons veel meer richten op de beleving in de winkel en spektakel in etalages en evenementen. Dat is de extra dimensie die je aan de klant geeft.

We bezoeken ook veel winkels in het buitenland voor inspiratie en om te kijken waar wij zelf staan. In vergelijking met het buitenland en gezien onze budgetten vind ik dat wij het niet slecht doen. In Londen en New York worden er enorme budgetten verbruikt voor bijvoorbeeld Kerst en Mode etalages, maar instore gebeurd er daar veel minder. Daarnaast worden er voor bijv. de Kerstetalages art directors, kunstenaars, ambachtslieden, enz. ingehuurd en wordt er al een jaar van te voren aan gewerkt. Wij doen alles kleinschaliger.

 

Hertengeweien

Ik zorg dat ik veel steden, winkels, musea en tentoonstellingen zie. Samen met Ronny of privé buitenlandse steden bezoeken. Soms zien we dan hele kleine dingetjes die ons al inspireren. En natuurlijk heel veel tijdschriften en de site van WGSN uitpluizen.

Ik vind de highlights uit bepaalde tijden in een nieuwe mix altijd heel inspirerend. En bijvoorbeeld films van Audrey Hepburn voor de stijl en de tijdsgeest, maar ook de moderne cult-films van nu. Ik kan ook helemaal blij worden als ik een overzichtstentoonstelling van Viktor&Rolf zie. Het gaat over mode, maar het is zo’n geniaal concept. En John Galliano gaat echt over de top maar is geweldig. En Studio Job, zij zijn heel verrassend.

Heel verassend vind ik de winkel ‘Blue Bird’ in London. Een soort Colette maar dan op een gekke nieuwe manier. De showrooms van Rootstein etalagefiguren in New York en Londen. Hun stylist is geniaal. Hij ontwerpt buiten de figuren ook alle kleding en decor. En ieder seizoen weer héél vernieuwend en inspirerend.

Maar ook in bijv. een museum als het “Musée de la Chasse et de la Nature” in Parijs kan ik geïnspireerd raken. Ik zag daar een tijdelijke tentoonstelling in een aparte ruimte. In deze ruimte was een hele lange wand vol met hertengeweien, ritmisch opgehangen. Schuin daarop stond een muur van ledverlichting die continue van kleur veranderde waardoor de geweien steeds een ander aanzicht kregen. Samen met de muziek die er speelde werkte dit heel vervreemdend.

 

 

Margiela laarzen en Vandervorst jurk

In de mode zijn heel veel dingen veranderd, maar mijn eigen stijl is gelijk gebleven. Ik ben tweelingen en kan de ene dag echt het lieve meisje willen zijn en het ander moment de strenge zakenvrouw. Dat vind ik heerlijk.

Ik zwicht altijd voor schoenen. Als ik me niet inhoud kan ik iedere dag wel een paar kopen. Om het budgettair in de hand te houden probeer ik ook wel in de uitverkoop te scoren. Zo had ik mazzel afgelopen oud&nieuw in New York. Daar heb ik meer kans om mijn maat te vinden en kocht een mooi paar Margiela laarzen.

Ik heb echt een prachtige jurk van A.F.Vandervorst gezien. Ons Hoofd Styling afdeling heeft hem gekocht. Ik wou dat ik die tegen was gekomen. Hij is van rode voile; recht gesneden met allemaal strikken op de voorkant. Prachtig!

 

 

Voor wie heb je bewondering in privé/werk?

In werk voor Ronny. Hij ziet ontzettend veel en weet ongelofelijk goed wat er speelt. Ook onder de jongeren, terwijl hij zelf géén twintig meer is. Hij heeft echt een visie en kan out of the box denken. Ik heb ook bewondering voor Caroline Krouwels (Hoofd Styling afdeling. Red.). Zij heeft een hele scherpe visie op de wereld en kan dat zo doeltreffend vertalen.

Privé heb ik héél véél bewondering voor mijn vriend Marcel van Brussel. Hij heeft een eigen bedrijf en doet creatieve concepten en projecten. Hij is zo goed, soms lijkt het wel of zijn brein ‘s nachts nog doorwerkt waardoor hij ieder moment van de dag de meest bijzondere ideeën uit zijn mouw schut.

 

Welke reis zou je ooit nog eens willen maken?

De jaarlijkse reizen ten behoeve van onze landenthema’s zijn altijd heel inspirerend.

Buenos Aires was hierin mijn absolute favoriet. Wat een verassende stad! Sfeer, winkels, mensen, temperament, ik krijg acute heimwee als ik aan de stad denk.

Milaan tijdens de Design week is ook echt de moeite waard. Wat er in dan in de stad gebeurt! De ontwerpers die in loodsen en leegstaande panden hun werk laten zien. Geweldig! Londen blijft voor mij ook heel inspirerend. Zo jong en sprankelend. In Parijs kan ik me echt thuis voelen. En New York tijdens kerst is overweldigend.

Privé kan ik ook heel erg genieten van “natuur en cultuurreizen” zoals door Afrika, Azië of Zuid Amerika. Wat ik heel graag binnenkort nog zou willen doen is naar Tokio en Seoul gaan. Daar gebeurt nu heel veel.

 

Welk Bijenkorfthema uitwerking ben je het meest trots op?

Op dit moment voor ons maart modethema “Abstract Sophistication” We hebben de kenmerken vanuit het stylingthema (abstracte vormgeving, futurisme, facetten) vertaald naar hexagonvormige spiegels. In Amsterdam staat een heel mooi hoofd in de hoeketalage opgebouwd uit spiegelpanelen. In de holle achterkant staan figuren met de nieuwste mode. Dit hoofd hebben we zelf ontwikkeld. Afgelopen kerst vond ik onze samenwerking met Swarovski ook heel goed. We hebben op een vernieuwende manier onze grote kerstboom in de lichthal van Amsterdam aangekleed met Swarovski ornamenten.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s