WAUW!!!

WAUW!!!!

Een aantal jaar geleden werd er een nieuwe manier van marketing geboren namelijk: guerilla marketing. Veel bedrijven proberen op deze simpele, opvallende en vaak goedkopere manier hun product aan de man te blijven. De term Guerillamarketing is nog niet zo oud maar al wel snel geintegreerd in marketingland.
De eerste marketeer die in 1983 de term Guerillia introduceerde in zijn boek was Jay Conrad Levinson. Zijn definitie van guerillia marketing was: “It is a body of unconventional ways of pursuing conventional goals. It is a proven method of achieving profits with minimum money.” Andere marketers waren het hier niet helemaal mee eens zoals Adformatie-journalist Cor Hospes. In 2007 omschreef hij de term in zijn gelijknamige boek op een andere manier. Zijn visie is juist dat het het ‘wauw-effect’ op moet wekken bij de doelgroep. Zijn definitie van guerillamarketing: “Een strategisch doordachte overval via een onconventioneel medium, die op een onvoorspelbaar moment, op een originele relevante manier en op het juiste moment bij de juiste doelgroep sympathie en een onvergetelijk wauweffect opwekt voor een merk, mening, dienst of product”.

Maar de essentie die in de veel defenities naar voren komt is dat de stund vooral op moet   vallen. De eerste vorm van guerilliamarketing waren de vlaggetjes die in hondendrollen werden gestoken in Amsterdam. Dit gebeurde in 1996. Het was een actie van Hans Brinker Budget Hotels, ontwikkeld door reclamebureau KesselsKramer. De vlaggetjes hebben alle Europese kranten bereikt en is op het nieuws veel besproken, zelfs bij CNN!

Nog een opvallende was de actie van SuitSupply, ontwikkeld door New Message. En laten we de exitbordjes van the Axe effect niet vergeten. Op de stickers die achter meer dan 25.000 exitbordjes heen werden geplakt in België, is te zien hoe vier vrouwen achter een man aanrennen.

Een guerrilla marketing actie is niet zo maar iets simpels. Het moet goed doordacht zijn, verrassend, opvallend en ga zo maar door. Volgens Hospes zijn er 6 dingen waar je op moet letten wil je een geslaagde guerrilla actie neerzetten:

  1. Is de guerrilla-actie origineel, zowel qua inhoud als qua vorm?
  2. Is de guerrilla-actie onverwacht en onvoorspelbaar, kortom: is het een soort overval?
  3. Kunnen we met de guerrilla voldoende bereik creëren en dat vergroten door middel van buzz of redactionele aandacht? Kunnen we beelden van de guerrilla-actie maken?
  4. Is de guerrilla-actie relevent? Sluit de actie aan op de kernwaarden van het product danwel het merk, en is die een vertaling daarvan naar de doelgroep?
  5. Is de guerrilla-actie op het juiste moment? Speelt die in op de actualiteit, productlancering of gebeurtenis, op de juiste plek en op het juiste moment?
  6. Wekt de guerrilla-actie sympathie op?

Waar je als bedrijf of merk zijnde ook op moet letten als je gebruik wilt maken van guerrilla marketing is dat je het imago van andere merken niet schaadt, zij mogen er geen negatieve publiciteit aan overhouden. Het is al een aantal keer voorgekomen dat merk gebruikt werd waardoor deze in een negatief daglicht kwam te staan. Het kromme van dit, is dat het alleen maar meer publiciteit oplevert voor het merk die de actie heeft ondernomen.

Met het voeren van een dergelijke guerrilla actie is zeker niks mis, het moet alleen goed doordacht en aangepakt worden. Want wie wil er nou niet dat er door een ludieke actie het ‘WAUW-effect’ ontstaat en door de doelgroep nooit meer wordt vergeten!?

Artikel geschreven door: Linda van de Wiel

Sources:
Boek: Guerrilla marketing, 4e editie door: Jay Conrad Levinson
Boek: Guerrilla marketing. Nieuwe sluiproutes naar het hart van je klant door Cor Hospes: Haystack 2007
http://blog.adformatie.nl/index.php/entries/guerrilla-marketing-hoe-het-echt-werkt/ (beeld vlaggetjes en SuitSupply)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Guerrillamarketing
http://pataanpdopcmd.blogspot.com/2008/02/essay-overvallen-op-straat.html
http://www.bright.nl/top-5-guerrillamarketing
http://www.marketing-alternatif.com/2007/01/16/axe/ (afbeelding AXE)
http://www.mkbservicedesk.nl/1949/de-don-guerrilla-marketing.htm
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s